Nuo šiol pietų dėžutės reikalingos ne tik vaikams. Be jų neišsiverčia nei sportininkai, nei biurų darbuotojai, norintys pietauti ne tik sočiai, bet ir sveikai. Daugelis žino, kad norint sulieknėti ir būti sveikais, privalu planuoti savo maisto racioną ir nevalgyti bet ko. Lieknėjant – geriausias pasirinkimas yra maistas gamintas namuose. Juk tik valgant savo paties pagamintą maistą tiksliai žinosi ką dedi į burną. Tad ką vertėtų žinoti ruošiantis pietų dėžutes?
Atskirai pasiruošk ingredientus, o ne pilną patiekalą
Iš pradžių maisto pasiruošimas gali atrodyti gana sudėtingas – juk jam reikia nemažai laiko ir pastangų, tačiau iš tiesų šis procesas gali būti gana paprastas. Svarbiausias dalykas, kurį turi įsiminti ruošiantis maisto dėžutes pietums – į jas įdėti maisto priklausančio visoms maisto grupėms. Svarbiausia, kad pietus sudarytų sudėtingieji angliavandeniai, baltymai ir „gerieji“ riebalai. Šie maisto produktai yra svarbiausi tavo pietų elementai. Paprasčiausia vištienos krūtinėlės, rudųjų ryžių ir avokado kombinacija niekada tavęs nenuvils. Kad maisto pasiruošimas būtų kiek įmanoma paprastesnis, koncentruokis į atskirų ingredientų paruošimą, o ne į pilną valgį. Nuplauk, supjaustyk ir paruošk daržoves ir jas įdėk į sandarias dėžutes, kurias turėtum laikyti šaldytuve. Išvirk ruduosius ryžius, bolivinę balandą, miežius ar kitus pasirinktus grūdus bei paskirsčius juos į lygias porcijas, užšaldyk atskiruose indeliuose. Tuomet iškepk pasirinktą mėsą ir taip pat ją padalinus po lygiai laikyk dėžutėse šaldytuve. Taip maistą gali pasirengti visai savaitei, tad susiruošus dėžutes jas teks tik ištraukti, jei reikia pašildyti ir mėgautis sveikais pietumis!
Tinkamai laikyk produktus
Švaistyti maisto negalima, tad reikia visus ingredientus paruošti ir laikyti tinkamai, kad jie nesugestų anksčiau laiko. Dar blogiau yra rizikuoti savo sveikata valgant ką nors netinkamai paruošto! Štai kelios taisyklės dėl maisto ruošimo ir laikymo:
- Virti kiaušiniai – su lukštu virti kiaušiniai gali būti laikomi iki savaitės. O nuėmus lukštą, kiaušinį privalu suvalgyti per dieną.
- Virti ryžiai – paruoštus ryžius sandarioje dėžutėje, šaldytuve galima laikyti 2 – 3 dienas.
- Kepta vištiena ir lašiša – iškeptas, laikant šaldytuve reikia suvartoti per 2 – 3 dienas.
- Keptos daržovės – jas laikant šaldytuve, galima suvalgyti per savaitę.
- Lęšiai ir ankštinės daržovės – geriausia suvalgyti per 2 dienas nuo pagaminimo
- Kepta raudona mėsa – laikyti reikia sandariose dėžutėse, šaldytuve, o suvartoti derėtų per 2 dienas.
- Sriubos ir troškiniai – užšaldytus galima laikyti iki 2 mėnesių, o pagaminus, laikant šaldytuve reikėtų suvalgyti per 3 dienas.
Rinkis kuo paprastesnius patiekalus
Atsimink: maisto dėžutėse pasiruošimas turi padėti lengviau maitintis sveikai! Tai neturėtų tapti sunkiai įgyvendinama užduotimi ir amžinu galvos skausmu. Nespausk savęs kiekvieną savaitę bandyti naujų ir sudėtingų receptų (aišku, nebent turi daug noro ir laiko). Keli pagrindiniai maisto produktų deriniai visada gelbės tave, nes niekad neteks sukti galvos, ką valgyti. Turėk kelis pagrindinius maisto derinius ir juos keisk vietomis – taip maistas nenusibos ir visada pradžiugins tavo skrandį. Gamink vištieną ir daržovės su skirtingais prieskoniais, taip atrasi vis naujų skonių. Palepink save įvairiais sveikais padažais ir užtepėlėmis, tokiomis kaip humusas, graikiškas padažas ( iš jogurto, agurkų ir česnako) bei burokėlių padažas, ar tiesiog paįvairink padažus įvairiomis daržovėmis, išbandyk naujoves. Jei mėgsti troškinius – gali juos gaminti pačius įvairiausius, reikia tik turėti fantazijos.
Pietų dėžučių pasiruošimas yra labai naudingas laikantis subalansuoto mitybos rėžimo. Ruošdamasi pietų dėžutes gali išvengti dažno ėjimo į parduotuvę, sutaupyti pinigų ir visą savaitę džiaugtis skaniais ir sveikais valgiais. Tikimės, kad šie patarimai bus naudingi ir padės planuojant savo pietus!