Nenumaldomai artėja didžiausios metų šventės – su tradiciniais valgiais ir sėdėjimo prie stalo kultu. Dažnai Kalėdų maratonas skatina persivalgyti, o dauguma patiekalų yra riebūs ar pilni „blogųjų“ angliavandenių. Šventiniu laikotarpiu užmirštamas saikas ir visi sveikos mitybos principai. Taigi kaip save suvaldyti švenčių metu ir nepriaugti papildomų kilogramų?
Išmokite mėgautis maistu ir valgymo procesu
Dažnai valgydami tiesiog kemšame viską iš eilės net nespėdami pajausti skonio. Tačiau labai svarbu išmokti pasimėgauti maistu, kurį valgome. Ragaukite, uostykite, kramtykite ilgai, kol pajausite skonį, nepulkite dėti į burną kito kąsnio, kol nenurijote ankstesniojo. Valgydami spėliokite iš ko pagamintas patiekalas ir pastebėsite, kad mažiau suvalgysite, pajausite didesnį valgymo malonumą. Be to, kramtant lėčiau, greičiau yra pajuntamas sotumas, kuris ateina per apytiksliai 20 minučių. Gerai sukramtytą maistą lengviau virškina skrandis.
Užsiimkite įtraukiančia veikla
Nepastebėsite, kaip suvalgote mažiau, jei bendrausite su draugais, ar kartu žaisite stalo žaidimus. Taip būsite susikoncentravę į veiklą ir maistas netaps pagrindiniu užsiėmimu. Radę įdomios veiklos ne tik užsiimsite, bet ir pajudėsite, o juk judėjimas – naudingas virškinimui. Jeigu vien sėdėsite ir žiūrėsite ko ant stalo dar neišragavote, persivalgymas taps neišvengiamu. Tad planuodami šventinę vakarienę, ar pasisėdėjimą ne tik ruoškite įvairius patiekalus, bet ir pagalvokite, ką veiksite be valgymo.
Gerkite daug vandens
Viena didžiausių klaidų, kurias darome per šventes, yra vietos skrandyje taupymas. Visą dieną kone badaujame ir galiausiai atėjus šventinei vakarienei prisikemšame už dvi dienas. Dietologų teigimu, tam, kad išvengtume persivalgymo, turėtume nepraleisti valgymų. Svarbu valgyti pusryčius ir užkąsti iki šventinės vakarienės. Taip pat, prieš valgį nepamirškite išgerti pakankamai vandens, nes jis ne tik gerina virškinimą, bet ir užpildo skrandį suteikdamas sotumo jausmą. Tačiau valgydami daug vandens negerkite, nes tokiu būdu atskiedžiamos skrandžio sultys ir suprastėja virškinimas. Dėl to galime jausti sunkumą ir „sustojusio“ virškinimo jausmą.
Žiūrėkite ne tik kiek, bet ir ką valgote
Svarbi ne tik kiekybė, bet ir kokybė. Net jeigu suvalgysite nedaug, tačiau riebaus ir nesveiko maisto, jausitės prastai. Ruošdami maistą naudokite kuo mažiau riebalų, o vietoje riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną, vištieną), žuvies patiekalus. Riebūs valgiai lėtina virškinimą, nes maistas ilgiau užsistovi skrandyje, o daug skaidulų turintis maistas (toks kaip daržovės) ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite jų kuo daugiau. Ruošdami patiekalus vietoje druskos naudokite prieskonius: imbierą, cinamoną, krapus, kmynus, pipirmėtes, petražoles. Gamindami salotas ir padažus, pagardinkite juos prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi, graikišku jogurtu, o ne riebia grietine ar majonezu. Ant šventinio stalo turėtų būti ir šviežių vaisių. Gerkite vandenį arba gėrimus iš natūralių sulčių. Alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartokite kuo mažiau, – jie labai kaloringi ir apsunkina virškinimą.
Prisėdę prie šventinio stalo mėgaukitės ne tik maistu, bet ir bendravimu su šeima, draugais. Juk švenčių esmė nėra prisikimšti. Šventės yra tam, kad pabūtume kartu su artimaisiais, pailsėtume ir pasidžiaugtume. Nepaverskite švenčių valgymo kultu ir atsiminkite – saikas svarbiausias.