Daržovės – vienas pagrindinių ir svarbiausių sveikos mitybos elementų. Iš jų gaunami svarbiausi mikroelementai ir vitaminai, tad racionas be jų – skurdus ir nepapildantis mitybos reikalingiausiomis medžiagomis. Tad ir daržovių dieta skamba kaip tikrai gera idėja – juk organizmas ne tik pasipildys vitaminais, bet ir ims kristi kilogramai. Tad kokia gi ta daržovių dieta?
Dietos savybės
Pagrindinis dietos principas – per dieną reikia suvalgyti 1,5 kilogramo pasirinktų šviežių arba virtų daržovių. Jei per dieną sudėtinga valgyti vien daržoves, galima į racioną įtraukti ir vaisius, liesą pieną, natūralų jogurtą, kefyrą ir varškę bei kukurūzų, ar avižų dribsnius. Per dieną patartina valgyti 5 – 6 kartus vienodais laiko intervalais, o patiekalų pagrindą visada turi sudaryti geriausiai šviežios daržovės. Kadangi daržovių dietoje trūksta riebalų ir baltymų, gali kilti noras suvalgyti ką nors sotesnio, tad kartais (nepiktnaudžiaudami) galite suvalgyti gabalėlį virtos vištienos. Laikydamiesi daržovių dietos turėtumėte atsisakyti cukraus ir alkoholio. Vidutiniškai laikantis daržovių dietos per savaitę galima atsikratyti nuo 3 iki 6 kg. Toks dietos variantas tinkamas iškrovos dienai, o ilgiausiai – savaitei. Didelis skaidulų kiekis maiste gali kelti dujų žarnyne susikaupimą, tad gali varginti pilvo pūtimas, tad dieta netinkama sergantiems virškinamojo trakto ligomis.
Pavyzdinis meniu
Pusryčiai: tarkuotų morkų, avižų dribsnių salotos su liesu pienu arba vienas agurkas
Pietūs: mėgstamų daržovių (žalių) salotos su alyvuogių aliejumi, 2 virtos bulvės su grietine ar aliejumi, gabalėlis pilno grūdo ruginės duonos
Pavakariai: raudonoji saldi paprika
Vakarienė: mėgstamų daržovių salotos su aliejumi.
Visą dieną gerkite daug vandens ir pasirinktos žolelių arbatos.
Jei dietos laikotės ilgiau kaip kelias dienas, papildykite racioną pieno produktais (jogurtu, kefyru, liesu pienu ir varške). O jei jaučiatės prastai besilaikydami dietos – nekankinkite savęs ir dietos netęskite.
Rekomenduojamos daržovės, vaisiai ir kiti produktai
- Šviežios daržovės (morkos, cukinijos, agurkai, žalios salotos, pomidorai, moliūgai, bulvės, špinatai, šparaginės pupelės)
- Nesaldūs obuoliai
- Liesas jogurtas, pienas, kefyras, grietinė, varškė
- Avižų ar kukurūzų dribsniai
- Ruginė pilno grūdo duona